Over mij

Mijn eerste stilleven. Een kopie van Helmantels besjes.


Al behoorlijk lang (1993) ben ik met olieverf schilderen bezig. Het begon met schilderspullen die in een kamer stonden en ik die maar wat ging proberen. Al snel kreeg ik de smaak te pakken en werden de schilderijen beter en beter. Een echte autodidact kun je zeggen. Vele jaren ben ik op een amateuristisch niveau aardig aan het schilderen geweest. Met bewondering keek ik naar werken van bijvoorbeeld een Henk Helmantel. Wat had ik nodig om dit niveau te bereiken?

Het antwoord was snel gevonden. Ik had daarvoor hulp nodig, hulp van mensen die echt het vak verstaan en de technieken er goed in hebben zitten. Na een zoektocht kreeg ik contact met twee bijzondere mannen. Twee mannen die enorm veel hebben betekend in mijn ontwikkeling als schilder en nu nog steeds enorm veel betekenen. Paul van Ernich en Kees Blom. Wat een schat aan kunde en technieken heb ik aan deze mannen te danken. Met veel inzet en doorzetten en vooral veel doen kan je ver komen zo is gebleken.

Uitgangspunt in mijn werk is een goede techniek, maar belangrijker is naar mijn mening de magie in het schilderij te krijgen. De creativiteit en het gevoel van mijzelf als schilder. Als ik dat wat van binnen bij mij leeft weet vast te leggen op het paneel en de mensen weet te raken, pas dan is een schilderij voor mij echt geslaagd. Dat is wat ik wil laten zien in mijn werk en ik besef dat een schilder nooit klaar is met ontwikkelen. Ik hoop dat ik de wereld mijn gevoel en magie kan meegeven door mijn schilderijen.

Erik van der Heiden
Arnhem Zuid 

 

Scroll naar top